Krupni plan

Kao svojevrsni uvod u projekcije natjecateljskog programa, prezentiramo naše partnerske organizacije, festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu.

The annual Youth Cinema Network (YCN) Award recognises excellence in film made by young people. Established in 2016 as a single award, it is now presented to the best films in three age groups: 

* age 0 – 14
* age 15 – 19
* age 20 – 27

YCN festivals nominate one film for each group, YCN members cast one vote per age group (a festival may not vote for its own nomination) and the films with greatest number of votes in each age category are declared winners. 

Every year the YCN awards are presented at a different festival. Starting with Wicked Wales Film festival, UK in 2016, the awards have been announced at REC, Germany (2017), Nextfilmfestival, Denmark (2018), Enimation, Slovenia and Up and Coming, Germany (2019) and Camera Zizanio, Greece (2020)!

2020 winners in each of the categories:

Filmmaker: Max Shoham

Genre: Animation/documentary

Country of origin: Canada

Synopsis: When I was 9 months old, a team of doctors cut into my skull, removed my forehead, put my eye-sockets on a table, reshaping my face completely. This caused a year of tension and terror in my family, and gave me scars still visible today, yet I can’t remember a single thing about the whole ordeal. It was therefore irresistible to make a film investigating this personally life-changing event that seemed to only change the lives of my family. 

Filmmaker: Cal Arnold O’Driscoll

Country of origin: Ireland

Synopsis: In 1980s Ireland Pirate radio was huge. It’s cheap, easy and will make you famous! That’s why these three friends set one up in an attempt to beat the bullies and get the girls.

Filmmaker: Omer Ben-Shachar: Director, Co-Writer

Genre: Narrative (Drama, Comedy)

Country of origin: USA

Synopsis/Logline: After he’s been cast (again!) as a background tree in his annual school play, an ambitious and imaginative immigrant boy leads a revolution on stage that his intolerant drama teacher will never forget.

Pokrenuta u rujnu 2020., European Film Factory je besplatna i pouzdana platforma za filmsku edukaciju, dostupna učenicima (11 – 18 godina) i profesorima diljem Europe na osam jezika. Cilj je ovoga projekta istražiti i bolje razumjeti filmove koji su obilježili povijest europske kinematografije kroz dostupni katalog kratkometražnih i dugometražnih filmova te obrazovne materijale i interaktivne sadržaje. Platformu European Film Factory podržava program MEDIA Creative Europe, a vodi je Francuski institut u partnerstvu s ARTE Educationom i European Schoolnetom.

Mreža mladih Hrvatske savez je 72 udruge mladih i za mlade na teritoriju Republike Hrvatske. Kao heterogena platforma programski povezuje raznorodne organizacije (zagovaračke, kulturne, ekološke, manjinske i sl.) kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim/lokalnim razinama. MMH je savez udruga mladih i za mlade koji osnažuje mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu te doprinosi razvoju kvalitetnih politika za mlade i civilnog društva. U svom radu zastupa članice i teži djelovati u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno-obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima.

HERIFF je festival posvećen promoviranju i prikazivanju radova sljedeće generacije talentiranih i obećavajućih mladih filmašica iz cijelog svijeta. To je jedini irski filmski festival posvećen mladim filmašicama od 10 do 25 godina starosti, čiji su domaćini mladi filmaši iz Killarneyja (Killarney Young Filmmakers). Festival se uobičajeno održava jednom godišnje u listopadu u Killarneyju, u okrugu Kerry. Ovogodišnje izdanje festivala održat će se od 25. do 31. listopada. Festival slavi i promovira mlade žene u filmskoj industriji.

HERIFF je festival u potpunosti organiziran od strane mladih ljudi. Smješten u okrugu Kerry u Irskoj, naš kreativni i izvršni tim sastavljen je od dvadesetčetverogodišnjaka i mlađih ljudi. Svi smo volonteri i HERIFF je neprofitna organizacija koja podržava mlade žene i nebinarne female-aligned osobe koje se bave filmom.

Web stranica: https://linktr.ee/HerInternationalFilmFestival

 

Ženska grupa Karlovac „Korak“ nevladina je, neprofitna, nepolitička udruga koja od kolovoza 1998. godine djeluje u cilju zaštite ljudskih, a posebno ženskih i dječjih prava, zaštite obitelji i zaštite od nasilja. Misija Ženske grupe Karlovac „Korak“ podizanje je stupnja osjetljivosti i odgovornosti društva za problematiku ljudskih, ženskih i dječjih prava, promocija i lobiranje za njihovu praktičnu implementaciju i ostvarivanje u svakodnevnom životu te prevencija i neposredna zaštita žena i djece žrtava nasilja u obitelji.

Ove godine ŽGK „Korak“ predstavlja nam Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koju financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a program provodi dodatnih deset organizacija civilnog društva na području onih trinaest županija u kojima ne postoje Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Kroz ovaj program, za žrtve i svjedoke/svjedokinje svih kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji ŽGK „Korak“ na području Karlovačke i Ličko-senjske županije pruža sljedeće vrste podrške i pomoći:

  • emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima
  • pravno i psihološko savjetovanje
  • pratnju na sud
  • pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centreza socijalnu skrb
  • podršku ukoliko kazneno djelo još nije prijavljeno
  • podršku nakon završetka sudskog postupka.Informiranje javnosti o programima poput ovoga od neizmjerne je važnosti, jer znamo da su kaznena djela nažalost svakodnevna pojava, ali kao društvo možemo učiniti puno više da zaštitimo žrtve. Više informacija o ovom programu nalazi se na poveznici https://mrezapodrskeisuradnje.com/