Krupni plan

2023.

Kao svojevrsni uvod u projekcije natjecateljskog programa, prezentiramo naše partnerske organizacije, festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu.

Mreža mladih Hrvatske savez je 72 udruge mladih i za mlade na teritoriju Republike Hrvatske. Kao heterogena platforma programski povezuje raznorodne organizacije (zagovaračke, kulturne, ekološke, manjinske i sl.) kojima je u zajedničkom interesu razvijati politike za mlade, kako na nacionalnoj tako i na regionalnim/lokalnim razinama. MMH je savez udruga mladih i za mlade koji osnažuje mlade za aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvu te doprinosi razvoju kvalitetnih politika za mlade i civilnog društva. U svom radu zastupa članice i teži djelovati u interesu svih mladih putem umrežavanja, zagovaranja, informiranja, neformalnog obrazovanja i istraživanja, zalažući se za suradnju s tijelima javne vlasti, odgojno-obrazovnim i znanstvenim institucijama, akterima civilnog društva i medijima.

Hvidovre (Danska)

* Dobna skupina: do 21 godine

* Natjecateljski program: međunarodni

* Dužina filmova: nema ograničenja

* Žanr: svi

* Godina proizvodnje: ne stariji od dvije godine

* Datumi festivala: svake godine u rujnu

* Internetska adresa: https://www.thenextfilm.dk

Ljetna škola filma Gunja projekt je kojeg su 2009. godine pokrenuli studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), u želji da svoje stečeno znanje prenesu mlađim SKIG-ovcima kroz zabavne i poučne ljetne radionice. LJŠFG od tada se razvio u školu prepoznatljivog filmskog rukopisa čiji se radovi uspješno prikazuju na filmskim festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Tijekom trajanja LJŠFG-a prikazuju se recentni naslovi hrvatske kinematografije u sklopu Novog kina Osmijeh, obnovljene verzije izvornog Kina Osmijeh pokrenutog 1976. godine na inicijativu prof. Josipa Krunića.

Koncept programa Ljetne škole filma Šipan usmjeren je na razvoj medijske pismenosti, uže na razvoj audiovizualne, posebno filmske pismenosti i kulture kod djece i mladih. Tijekom LJŠFŠ-a potičemo razumijevanja važnosti audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine, potičemo različite kulturne izričaje, jačamo javnu svijest o važnosti uključivanja mladih u kreativno i konstruktivno korištenje slobodnog vremena, a sve to kroz rad na osmišljavanju i izradi AV sadržaja uz upotrebu suvremene AV tehnologije. Sve navedeno provodi se kroz filmske radionice organizirane na principu od ideje do premijere gdje je temeljna ideja da djeca uzmu stvar u svoje ruke, tj. da sami, uz asistenciju mentora, među sobom odrede glumce, redatelja, snimatelja, ton majstora, osobu za postavljanje rasvjete itd. Često se te uloge i mijenjaju tako da svi dolaze u mogućnost iskušati sva umjetnička i tehnička zanimanja vezana uz film.

I dok mlađi uzrasti kreativno stvaraju u radionicama, skupa s njima, svi mještani Šipana i ljetni posjetitelji ovoga otoka i sami sudjeluju u kreativnoj atmosferi festivala uživajući u filmovima i popratnim programima kina na otvorenom smještenog u idilični ambijent crkvice sv. Antuna tik do mora u šipanskoj luci. Osim naše idilične pozornice, projekcije organiziramo i na izdvojenim lokacijama kao što su plaže i sl. U programu festivala do sada je prikazano više stotina filmova. Osim filmova publika je uživala i u desecima koncerata, kazališnim predstavama te književnim i tematskim večerima. U sklopu jedne godine program gleda više od 3000 gledatelja. Za otok koji broji manje od 500 stanovnika o uspjehu i popularnosti festivala, na kojeg organizirano dolaze i gledatelji iz Dubrovnika i okolice, brojke sve govore.

Gimnazija Karlovac najavljuje peto izdanje nacionalnog i 17. međunarodnog Booktrailer Film Festivala, filmskog festivala namijenjenog srednjoškolcima, kao mjesta promicanja čitanja i izražavanja filmskim jezikom. Cilj je projekta izrada najavnog filma, booktrailera, koji predstavlja književno djelo po izboru natjecatelja. Film može trajati najviše minutu i trideset sekundi zajedno s najavnom i odjavnom špicom. Sudionici mogu prijaviti po jedan pojedinačni rad i biti dijelom jednog skupnog rada. Uz novčane nagrade u iznosu od 450, 300 i 150 eura za prvo, drugo i treće mjesto, prva se tri booktrailera upućuju na međunarodnu razinu natjecanja za europsku nagradu te nagradu publike. Međunarodno natjecanje odvija se u suradnji s još pet zemalja. Domaćin međunarodnog festivala je Italija, a sudionice su i Španjolska, Rumunjska, Bugarska i Poljska. Kako bi mogli sudjelovali na festivalu, učenici se moraju prijaviti na stranicu www.booktrailerfilmfestival.eu.

Detaljne informacije o pravilima sudjelovanja i oblikovanja najavnih filmova te procesu prijave dostupne su na Facebook stranici festivala.